Till Helge Helgons förstasidaGör minikamera av filmburk

Du har kanske hört talas om att man kan göra en kamera av en skokartong. Det gick inget bra när jag försökte, jag tror inte att jag lyckades göra den tillräckligt mörk. Men om du hittar en filmburk (en sån svart plastburk som Kodak säljer sina filmer i) kan du göra en pyttekamera som man kan ha i fickan. Dessutom fungerar den!

1. Dessa delar behövs.

2. Låt morbror borra ett ganska stort hål i botten på filmburken.

3. Klipp en liten bit aluminiumfolie.

4. Tejpa den över hålet så att inget ljus läcker in.

5. Ta en tunn nål och stick ett pyttelitet hål i folien där det borrade hålet är. Ju mindre hål desto skarpare bild men desto längre tid tar det att ta bilden.

6. Klipp en bit fästkudde (eller möjligen en klick häftmassa) och sätt den inuti locket på burken.

7. Gå in i ett mörkrum (ett rum utan fönster men med en svag röd lampa) och klipp ut en liten bit fotopapper som du fäster på fästkudden. Se till att den lite klibbiga sidan av fotopapperet hamnar utåt. Sätt tillbaka locket.

8. Sätt tummen eller ännu hellre en svart lapp över hålet innan du går ut i ljuset.

9. Hitta ett motiv som står stilla och är ljust, sätt kameran helt stadigt och ta bort tummen eller lappen i ungefär en minut.

10. Sätt tillbaka skyddet och gå in i mörkrummet och framkalla. Du måste kanske be om hjälp av någon som brukar göra svartvita foton. Om det inte blir någonting ens efter ett par minuter får du göra ett större hål i folien eller fotografera under ännu längre tid. Blir papperet svart med en gång måste du fotografera snabbare eller täta springor där ljus kan ta sig in i burken.

11. Så här blev bilden. Man ser taket på bilen. Observera att det som var ljust i verkligheten blir mörkt på bilden och tvärtom.

För skarpare och snabbare bilder kan du fuska genom att använda en gammal kamera. Klipp ut en större bit fotopapper och lägg över hålet där filmen skulle ha varit. Klibbiga sidan mot linsen!

Så här blev några av bilderna. Här under kan du se dem när jag har skannat in dem i datorn och vänt på färgerna så att vitt blir vitt och svart blir svart igen.

Ett porträtt av morbror Filip, och en bild på en bordsduk. Båda är tagna med en filmburk.
Så här ser det ut från sovrummet. Man kan ana Bromma Kyrkas torn i horisonten. Genom att klippa papperet som en cirkel får man största möjliga bild i filmburken, och "pratbubbelspetsen" gör att man får tag i det när man skall ta ut det.