Till Helge Helgons förstasida Helge Helgons bilddagbok.

Bilderna kan bli mycket större om du klickar på dem.
Dagboken går baklänges, så att det nyaste står överst.

Vintern - våren 2002

Ett stort hopp till den 28/5, då det är vårsoaré i klass 3A. Liksom förra året ska klassen visa vad man har pysslat med under året. Viktor gör en stark tolkning av Carl von Linné. "Inte för att skryta..."

Hela klassen sjunger "örtvisan". Här ser vi ungefär hälften. 

Yasaman, Moa T, Sofia, Chiméne, Tobias, Anders, Moa S går sedan igenom flera hundra miljoner år på ett par minuter.

Publiken är precis så stor så att den får plats.

Ellinor och Emma som Brana och Vera, två tidstypiskt klädda bronsålderskvinnor.

Emma and Tobias live in a jar that becomes somewhat crowded.

Gustav har valt ett alldeles förträffligt instrument att spela, tycker Filip.

Viktor spelar precis som förra året cello, stråkarnas motsvarighet till trombonen. Sedan spelar Oskar piano men han satt för nära kameran för att komma med, dumt nog.

Efter nästan två timmar är föreställningen slut och stjälk-lart ska Tobias också få en blomma av Annika!

Det blir saft och kakor och bildvisning efteråt. Det ramlar kokosflingor från tangentbordet i flera dagar efteråt... Ryktet går att kollekten hamnade i glasskiosken nästa dag!

Vi hinner till och med göra en pytteliten animerad film, för att visa hur det går till. Den är bara tretton bilder lång så man hinner inte somna i alla fall!

Känner ni nån som fyller år den 8/4? Och som får många presenter, bland annat en halv hund och en stridsrobot som heter 7udvig.

Sälj två miljoner Jigglypuff och köp femhundratusen styrkekort. Nej KÖP sa jag! Till varje pris!

Den 6/4 är det vårbruk i Hässelby. Viktor tar i så det knakar!

Sen bevisar han att han inte är pollenallergiker genom att stoppa upp björkhängen i näsan. Men jag tyckte han såg så ond ut att jag vände på munnen på honom.

Jag får lite dåligt samvete för att jag bara har visat knäppa bilder på Viktor idag. Men han kan se vettig ut nån gång ibland också. Här sitter han på planket.

Det är den 5/4 och vi har fått vänta i över en vecka på kameran som varit på semester i Schweiz. Samma dag som den kommer tillbaka åker vi till Södertälje och tittar på experiment. En lång virvel fascinerar Viktor.

Ludvig däremot är mest intresserad av racerkulorna som man kunde tävla med på två ställen.

Med lite tur kan man klämma ihop båda ungarna mellan två speglar. Men kommer de för nära varandra finns risken att de förökar sig!

Det var mormorsmor Karin som fick stå ut med tre bråkiga ungdomar (då räknar jag med Filip också) men en stund med en glass blev väl någorlunda stillsam i alla fall.

Det här är en konstig affärsidé (förstora bilden så får du se). Inte undra på att de inte blev av med de där två.

17/3, Ludvig har tittat på skräckfilm i 3-D, och sovit över hos Filip. Nu åker de tillbaka till Hässelby och på vägen visar Ludvig en snödroppe som är stor som en krokus.

Det finns fler saker att syssla med innan vi kommer fram. En väldigt platt tomburk till exempel. Ludvig sparkade och Filip knäppte 50 bilder. Knäppt.

Men till slut måste man äntligen komma fram. Viktor ritar animerad film och Edvard svarar i telefon. Han fick en fin fläskläpp när han druttade på mage några dagar tidigare.

Filip sover faktiskt inte över den här gången utan åker hem. Men här är en annan gång, nämligen den vid Åkeshovs tunnelbana.

Det är söndag, den 10/3, och svårt för Filip att hålla sig borta från Hässelby. När han väl kommer dit ser han småstjärnor, just nu sjunger Tobbe om alla skador han brukar få när han bråkar med Filip.

Eftersom Ludvig har blivit av med nästan alla sina Pokémonkort blir det inget bytande idag men han kan åtminstone beundra Tobbes ganska stora samling.

Och väl hemma får man väl trösta sig med lite "filsinghopp". Det är Olles favoritgren. Vitsen är att Filip ligger därunder. Någon som förstår vitsen?

Edvard provar samtidigt ut en ritning över det blivande badrummet, i naturlig storlek.

Filip sov över en natt till! Nu är det den 2/3 och dagen börjar med lite sänggymnastik. Klockan är elva om ni undrar när dagen börjar...

Pokémon är ett skitspel, det har jag alltid sagt.

Äntligen årets snöbollskrig. Om två dagar är det exakt ett år sedan förra stora snöbollskriget men då var det alla mot Filip, nu är det Hammarby mot Djurgården, och det är nästan lika ojämnt.

Här ser vi den ensamma djurgårdaren, men nu är det kväll och hon är ett monster. Monstertämjaren, brorsan Olle, tar sitt jobb på allvar och sover över hos de andra monstren Viktor och Ludvig. Filip ger sig dock hem så han missar när Ludvig blir ett riktigt monster dagen därpå.

Det är inte en munk som får Edvard att skria...

... utan det är hans mor som gör ett litet kirurgiskt ingrepp på en mycket sjuk lax.

 

Filip sov över till den 1/3, och då kan man få uppleva såna här lyckliga frukostscener.

Den lilla snö som fanns räckte till värsta rumpstörtloppsbacken bakom garagen. Trevligt nog hade Måbärsgänget byggt extra gupp och hinder. Tänk att man kan få lårkakor därbak...

Det här vore nåt för Carl Milles att göra en skulptur av. Det är Micke som ska göra ett jättehopp men kameran är lite för tidig.

Tobbe gör ett snedsprång. Det är inte lätt när man börjar bli gammal och behöver käpp.

 

Den här präktiga vikingagubben hälsade vi på den 28/2 på Historiska museet. Det är faktiskt en stereobild så fram med glasögonen... (Har du inga kan du nog se den ändå.)

Det var visst Jolles födelsedag idag, grattis! Ludvig gjorde förstås en tårta.

I Vällingby den 24/2 passar det bra med Herre på täppan innan Monsters, Inc.

Lagom till solnedgången kommer familjen Elinder tillbaka till Bromma.

Lördagar, som den 23/2, är gympadagar. Det var kanske plågsamt med all snö på vägen dit...

...men efter att ha pressat sig med hinderbana, innebandy...

... höjdhopp och stafett...

... blir man så här tuff på tillbakavägen!
(Tills Ludvig kastar en snöboll bakifrån.)

Åh vad dumma Viktor och Ludvig ser ut på den här bilden från sexårs-Solen den 20/2. Det ser ut som om de tittar på curling. Johannes i mitten tittar inåt. Ingen är intresserad av den lilla snögubben, byggd av en trunkerad ikosaeder (fotboll), en dodekaeder och en tetraeder.

Vi försöker göra animerade filmer med oss själva, när vi hoppar. Det är kul men man blir ful!

Här har vi skärpt oss lite.

Man kan också utmana Tjuren från Bromma på lite rodeo.

13/2 - en händelserik dag. Redan klockan två på morgonen häller Filip sirap på ett papper som han filmar. Sen ska det se ut som blod.

Den här veckan har vi fått låna två exakt likadana TV-kameror för att göra stereofilmer. Filip ska snickra ett stativ till dem.

Tyvärr snickrar han sig i tummen men man kan ju inte låta bli att ta en bild!

Vi stereofilmar hela eftermiddagen i Hässelby, och på kvällen är det sjöscouter för Markus, Kribbe och Viktor.

Halva lördagen, den 26/1, är vi i skogen bakom. Det har kommit en ny omgång snö och Filip får hjälp av Anna att animera ett avsnitt av Helge Helgons kommande julkalender.

Det finns också gott om tid till säljakt på träskets is.

Detta är kanske en fantastiskt misslyckad bild (eller också är den konstnärlig) men så kan det bli när alla rör sig hela tiden... Granntvillingarna Johanna och Andreas skymtar i alla fall.

Ludvig är inte onödigt morgonpigg den 23/1. Bilden ingår i sviterna "Frisyrer vi minns" och "Mornar vi helst vill glömma"...

Den 19/1. Filip ska ut och åka tunnelbana med tre grannar?! Helge har gjort Anna lite snyggare på den här bilden. Vill du verkligen se hur hon såg ut från början så klicka här.

Viktor och Ludvig har friidrottat och hoppar på i Råcksta. Mormor och morfar kommer också med, och sen åker vi till Filips skola och tittar på biofilm. Du ser nog vilken film...

Eftersom publiken var så liten gick det bra att titta liggandes om man ville.

Det var också en riktig picknick-bio.

På hemvägen fegade Olle och ville inte ha nåt hål i örat trots att det var gratis...

Den 18/1 följer Filip med Viktor till cellolektionen. Sen följer han med hem och där händer det förstås en massa saker..

Bland annat får Filip ett telefonsamtal, och medan han pratar hinner Ludvig och Tobbe ta 61 bilder med kameran! Det här är den bästa av dom...

Vi provar att göra animerad film med urklippta pappersfigurer. Det går ju att animera precis vad som helst som ligger stilla! Senare börjar vi också på en ny videofilm som handlar om människor i olika tidsåldrar.

Här är en stor del av Nissegänget som ställer upp den 11/1. Vi springer runt och spelar in lite filmsnuttar som Filip ska sätta ihop till en adventskalender som kan visas här på Helge Helgons hemsida till jul.

Den 10/1 grips Filip av panik. Han kastar sig iväg till Viktors fritids och har ett litet krismöte med klass 3A som grillar korv vid Stråket.

Vad krisen handlar om? Jo, snön smälter snabbt bort och vi har några snöfilmer att spela in. Det är väldigt kramig snö så man kan göra stora snöhattar. Även Marita får prova en.

Oskar får en modell i senaste noshörningsmodet.

Markus har hittat en stång som han och Emma övar tyngdlyftning med. Jag trodde att det brukade vara en gubbe och två vikter, inte tvärtom.

Det händer mycket i början på året... Redan den 6/1 träffas vi igen, för det är sista chansen att se Dan Wolgers på Liljevalchs. Det låter kanske inte så kul men det ÄR kul. Många maskiner, snoppar och andra konstiga saker. Ludvig spelar Pokémon.

Efteråt promenerar vi till Fältöversten för att ta en fika. Ludvig spelar Pokémon.

Här sitter vi och fikar, det är Fredriks och Malenas gamla klasskompisar från gymnasiet som är med. Men var är Ludvig?

Ludvig spelar Pokémon.

Efteråt är det bara att klä på sig och åka hem. Ludvig spelar Pokémon.

 

En utflykt till Tekniska Museet den 4/1 börjar på tunnelbanestationen. Viktor traskar uppför rampen.

Men vi hinner också titta in på Stadsbiblioteket, första gången för Viktor och Ludvig! Kan du se dem på den här bilden? Vi passar på att låna några böcker om film.

På museet kan man göra papper av bomull. Eller åtminstone försöka.

Och eftersom alla barn älskar att arbeta var det lång kö till grottekvarnen, som drev runt ett litet lok.

Tornet i Hanoi är ett ovanligt dumt sätt att flytta över en trave skivor från en pinne till en annan. Man måste flytta 63 gånger i stället för en.

Den 1/1, fortfarande kallt och massor med snö. Snöbollskrig blir lite vildare när det är minusgrader och man måste ta till iskockor. Mattias visar hur man gör.

Men träffar man Filip blir också straffet desto hårdare (om det nu är ett straff)... Väldigt vad konstiga bilderna blir ibland...

Fortsättning i dagboken för hösten - vintern 2001!